27 augustus 2020

Zo schrijf je een tekst die je doelgroep aanspreekt

Hé, jij daar! Voel je je aangesproken? Waarschijnlijk wel, maar heel professioneel is het niet. Dat moet ook op een andere manier kunnen. Maar hoe? Wanneer voel jij je getriggerd door een tekst? Wanneer worden jouw ogen een verhaal ingetrokken? Dat gebeurt bij een tekst die voldoet aan de volgende punten.

Start met een goede binnenkomer

Overtuig je doelgroep om verder te lezen. Je krijgt hier slechts een paar seconden voor. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door direct in je titel of inleiding iets pakkends te schrijven. Bijvoorbeeld een herkenbare situatie, verrassende feiten of juist cijfers die niet kloppen. Waar je ook voor kiest, zorg dat het emotie bij je doelgroep oproept. En onthoud: waar je in het begin over schrijft, moet later wel terugkomen in je tekst.

Maak de tekst persoonlijk

Geef je doelgroep het gevoel dat de tekst over hem of haar gaat. Dit lukt je door persoonlijke voornaamwoorden te gebruiken zoals ‘je’, ‘u’, ‘ik’ en ‘wij’. Maak een keuze voor ‘u’ of ‘je’. En gebruik dit consistent. Het zal je verbazen in hoeveel teksten de aanspreekvorm door elkaar wordt gebruikt. Dit staat slordig en veroorzaakt verwarring. Vermijd ook ‘jullie’. Gebruik in plaats daarvan ‘je’ om het persoonlijk te maken of ‘jij’ en ‘jouw’, wanneer je echt de nadruk ergens op wil leggen.

Schrijf leesbaar en levendig

Je doelgroep wilt geen moeite doen om je boodschap te begrijpen. Zorg daarom dat zij gemakkelijk door je tekst heen ‘danst’. Dit lukt je met korte zinnen, weinig leestekens en zo min mogelijk vakjargon. En door het gebruik van alinea’s en duidelijke tussenkoppen maak je je tekst scanbaar. Daarnaast is de mens visueel ingesteld. Gebruik daarom zinnenprikkelende woorden. Dat zijn beeldende woorden die vertellen wat er te zien, horen of voelen is.

Aantrekkelijke content

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je schrijft over een onderwerp dat interessant is voor je doelgroep. Weet daarom altijd voor wie je schrijft. Verdiep je in hun interesses en verplaats je in wat zij willen lezen, in plaats van wat jij wil vertellen.

Tekst laten schrijven of redigeren

Zeker weten dat je tekst je doelgroep aanspreekt? Kies er dan voor om je tekst uit te besteden aan een ervaren tekstschrijver. Als tekstschrijver in Utrecht help ik je graag. Neem gerust contact op.